Reklama
 
Blog | Klára Zelenková

Večerníček, Události a nyní moderátoři pod taktovkou Dvořáka

Když před několika měsíci Jiří Janeček, dnes už bývalý generální ředitel České televize, ohlásil odchod ze zdravotních důvodů, čekalo se, že kdokoliv na jeho místo usedne, provede nemalé změny. Petr Dvořák to plní do puntíku.

Po ostře sledované volbě generálního ředitele ČT v září letošního roku bylo jasno. Do čela veřejnoprávní televize usedne Petr Dvořák, bývalý generální ředitel komerční stanice TV Nova. Už dopředu avizoval změny, které se dotknout skoro každé sekce televize. Den po dni tak odkrývá své plány.

Výbušným tématem se překvapivě stal Večerníček. Kreslená postavička, která uváděla krátkou pohádku před zprávami a na závěr popřála dětem dobrou noc, se stala symbolem a tradicí. Oznamovala, že den se schyluje ke konci a ti nejmenší z nás by měli zalehnout do postýlky. Tak jako klekánice značila přicházející noc, od šedesátých let převzal Večerníček tuto roli.

Přes protesty a výkřiky se definitivně stěhuje na druhý program. Má ho provázet delší cyklus určený pro děti. ČT se tak snaží přilákat mladší diváky k jejímu programu. Konkurencí jí je Animáček na TV Barrandov. První ‚obětí‘ změn se stal Večerníček. Třeba právě tato změna mu bude ku prospěchu.

Reklama

Velmi kritizovaným pořadem se pro Petra Dvořáka staly Události. Zpravodajství podle něj neodpovídá požadavkům a kvalitě veřejnoprávní televize. Hospodářské noviny dnes přišly s informací, že tradiční tváře Události s velkou pravděpodobností skončí a co více – projdou revolucí v počtu moderátorů.

K Dvořákové kritice Události a chystaných změn jsem skeptická. Známe podobu zpravodajství Novy za jeho působení. I proto jsou možné obavy na místě, jestliže Petr Dvořák prohlásil: „Myslím si, že za mého působení bylo zpravodajství na Nově vnímáno velmi vyrovnaně a vyváženě – tedy zkušenosti mám.“ (Dvořák, HN, 18.11.)

Zde si dovolím se současným generálním ředitelem z mé laické pozice nesouhlasit. TV Nova je od počátku svého působení profilovaná jako bulvární, mainstreamová televize, jejímž cílem je získat, co nejvíce diváků. V českém mediálním prostředí je navíc bulvár značně pravicový a xenofobní. Stačí se zadívat do starších článků Blesku, jak referoval o událostech ve Šluknovském výběžku, a o vyváženosti není třeba mluvit.

Jestliže se Dvořák chce ubírat tímto směrem – jasně řečeno bulvárním stylem – pochybuji, že zpravodajství ČT se zlepší. Ano, počet diváků naroste. Ale ne vždy více diváků znamená více kvality. Navíc sledovanost Zpráv TV Nova je nadprůměrná i vzhledem k okolním státům.  Dva až dva a půl milionů diváků denně je číslo, které je ojedinělé. Jestliže ČT očekává, že se k tomuto počtu přiblíží, může se z toho stát pouhé čekání na Godota.

Tato možnost úpravy Událostí není zcela nepravděpodobná. Petr Dvořák už dopředu avizoval, že chce odlišit zpravodajství ČT24 a ČT1. Současné Události jsou vysílány pro oba programy společně ve stejném čase. To se má změnit. ČT24 má zůstat informačním kanálem, zpravodajství ČT1 má být pro ‚diváky, kterým zprávy stačí jednou za den‘. S nádech infotainmentu samozřejmě.

Pro dnešní HN Dvořák uvedl, že Události na ČT mají být zároveň delší. Z půlhodiny se mají protáhnout na celou hodinu. Je diskutabilní, jestli se tím kvalita zvýší. Delší automaticky neznamená lepší.

Zpět ale k moderátorským současným dvojicím, z nichž se mají stát pouze jednotlivci. Bohumil Klepetko, Josef Maršál a Roman Pistorious mají svou židli velmi nejistou, stejně jako Iveta Toušlová. Nové vedení chce vsadit na nové moderátorské tváře, byť bude vybírat ze stávajících moderátorů a reportérů. ČT navíc chce opustit koncepci moderátorských dvojic, kterou paradoxně zavedla po příchodu TV Nova na mediální trh.

Tento krok vítám. Prestižní zpravodajské stanice typu BBC, CNN či anglická verze Al-Jazeery si rovněž vystačí s jedním moderátorem. Často opakovaný argument, že dvojice vnese do zpravodajství větší dynamičnosti je už od počátku postaven špatné premise. Co je na zpravodajství to nejdůležitější? Moderátor či samotné zpravodajství?

Na komerčních televizích se moderátoři stávají celebritami a neblahým důsledkem je právě kvalita zpravodajství. Česká televize ale má jít opačným směrem. Moderátor má být sice kotvou, která pomůže divákovi se orientovat, ale jeho role má být druhotná. Primární jsou zprávy. Proto pokud zmizí ze zpravodajství tzv. small talk moderátorů, bude to jenom dobře.

Na bilancování působení Petra Dvořáka v roli generálního ředitele ČT je ještě brzo, přesto jeho činy jsou zatím ambivalentního charakteru. Jestli to povede k úpadku ČT či naopak úspěchu, se teprve uvidí.